ELS BENEFICIS DE LA MAR

Beneficis de la platja

Introducció

S’acosta l’estiu i la majoria de nosaltres estem impacients per poder gaudir amb la família i amics d’uns quants dies de descans. El destí per excel·lència per a gaudir d’unes molt bones vacances sol ser la platja. Hem de tenir present els beneficis que poden aportar-nos tant  l’aigua del mar com la arena de la platja. Per això considerem molt important assenyalar els beneficis que ens aporta aquest ecosistema i recordar alguns consells per traure-li el màxim rendiment, i evitar  qualsevol tipus de problema.

Beneficis de l’aigua marina

Des de fa molts anys es coneixen els efectes beneficiosos de l’aigua de la mar i del clima marítim. Degut a aquesta combinació de factors la mar es pot aprofitar per tres qualitats fonamentals:

 1. Per les qualitats físiques de l’aigua (Hidroteràpica).

El moviment que les ones de la mar produeix sobre el cos aporta molts beneficis, transmet unes vibracions mecàniques favorables i ajuda a la relaxació muscular.

 1. Per les seues qualitats químiques (Hidromineral).

Altre aspecte molt important que ens aporta beneficis, és la seua composició química, aquesta ajuda a disminuir dolors musculars (gràcies al seu alt contingut en sodi), neteja de la pell i ajuda amb el  tractament de certes lesions cutànies, com èczemes i psoriasis. A més gracies als components salins de l’aigua de la mar que es queden adherits a la pell després de nadar es mantenen els efectes beneficiosos sobre la circulació i les terminacions nervioses, produïnt un  efecte estimulant.

 1. Per les qualitats inherents de l’atmosfera marítima (Climatoteràpia).

Les radiacions solars en poca quantitat poden ser molt beneficioses per la síntesi de vitamina D (ajuda a fixar el Calci als ossos i prevé d’alguns càncers e infeccions), encara que hem de tenir en compte el perill de la radiació solar, un excés d’aquestes pot provocar-nos molts problemes, com el càncer de pell o diverses patologies als ulls. Per aquest motiu es molt important l’ús correcte de les cremes solars.

Treball a la arena

Un altre dels avantatges que ens presenta la platja és l’arena marina, posseeix un efecte termoteràpic ja que l’arena facilita la retenció de calor. Tanmateix actúa com un agent cinesiteràpic, produint un efecte de massatge i afavorint el treball de la musculatura dels peus al desplaçar-nos.

Aquestes propietats fan de l’arena marina un mèdi de treball molt útil per aconseguir una millora de la consciencia de la posició dels propis músculs i l’equilibri (propiocepció), a més de fer treballar la musculatura que ens ajudarà a evitar futures lesions i relaxar la zona de la planta del peu (fascia plantar) entre altres coses. En aquest entorn podem practicar una gran varietat de exercicis i esports. El

 

simple fet de caminar sobre la arena, com ja hem dit abans, produeix efectes de massatge sobre les parts blanes i un exercici molt complet de la musculatura que estabilitza el peu, aportant-nos un major equilibri. El efecte que obtenim quan correguem sobre l’arena es el mateix però amplificat. El practicar esports com el volley, les raquetes o jugar a futbol ens aportarà una gran explosivitat i equilibri en la musculatura de les cames gràcies  a la resistència que exerceix l’arena amb moviments explosius com els canvis de direcció i velocitat.

Consell

Amb l’objectiu de millorar i facilitar el depòsit de sals sobre la pell es recomanable,al acabar el bany, secar-se practicant exercici físic lliure (caminar, carrera, bots, etc.). Si no podem realitzar aquest exercici es important que, per a mantindre els efectes de les sals marines no ens sequem amb tovallola (o en cas de fer-ho, que siga a “colpets”) es recomanable no banyar-nos immediatament amb aigua potable.

 

Indicacions i contraindicacions

L’aigua del mar ajudarà a la reabsorció d’edemes, disminució del dolor, el tractament de deformitat dels peus (caminar sobre l’arena) i ajuda al tractament d’afeccions de les vies respiratòries com la rinitis, bronquitis asmàtica i la faringitis.

Les principals contraindicacions dels banys a la mar son:

 • Enfermetats infeccioses
 • Insuficiència cardíaca
 • Flebitis recents
 • Dermatosis en fase aguda
 • Blefaritis
 • Otitis
 • Infeccions de les vies urinàries
 • Alteracions hepàtiques greus
 • Malalts hiperexcitables
 • Persones amb problemes psiquiàtrics

A més del que hem mencionat anteriorment cal tenir en compte les precaucions pròpies de la situació individual de cadascú com la edat (menors de 2 anys i majors de 65 anys) i l’historial mèdic personal.

Bibliografia

Aramburu de Vega, Cristina; Muñoz Díaz, Emilio; Igual Camacho, Celedonia. Electroterapia, termoterapia e hidroterapia. Editorial Síntesis. 1999, 1: 309—316.

Reeser, J C; Verhagen, E; Briner, W W; Askeland, T I; Bahr R. Strategies for the prevention of volleyball related injuries. Br J Sports Med 2006; 40: 594–600.

LucasI, Robyn M; RepacholiII, Mike H; McMichael, Anthony J. Is the current public health message on UV exposure correct?  Genebra  Bull World Health Organ. Jun. 2006, vol.84 n.6.

 

demana cita prèvia envia formulari