Crioteràpia

Crioteràpia

 

Quina millor forma de començar aquest blog que abordant la gran pergunta del milió:

Però, per a açò que tinc, què és millor, gel o calor? És bo posar-se gel quan tenim un esguinç? Perquè? He sentit que m’ho he de posar fins que el gel es faça aigua… i tants dubtes més que ens asalten quan sentim dolor o hem patit una lesió.

La verita tés que fins i tot els professionals de la salut no les tenim del tot clares i no és que no ho hem intentat comprendre, sino que, comprendre-ho a ciencia certa no és fácil!

CrioteràpiaNo obstant, tenim recursos per a aclarar aquestes qüestions. Per a entendre per a què ens serveix als fisioterapeutes el gel, primer cal aclarar què passa quan apliquem gel sobre una zona del cos:

-Disminució de la sensibilitat de la zona (també anomentat augment del umbral de dolor, és a dir, necesitem estímuls més forts per a arribar a provocar la resposta del dolor).

-Una disminució de la reacció inflamatòria aguda (cosa prou habitual en traumatismes, com per exemple, un esguinç).

-És capaç de disminuir la temperatura d’un múscul en un 50% després d’aplicar gel durant 10 minuts

-Disminueix les capacitats motrius durant un temps variable, per això no s’han de realizar exercicis després de la aplilcació de gel en la zona, ja que augmenta les posibilitats de lesió.

Si apliquem gel durant molt de temps o amb molta compressió, i fem que la temepratura dels nostres teixits (músculs, nervis, pell, lligaments,etc…) baixen dels 15º, els efectes poden ser molt nocius pel nostre organisme. A més a més, de provocar cremades en la zona de la pell i lesions nervioses ja que, al nostre sistema nerviós no li agrada quedar-se sense sang.

Així arribem a la seua utilitat per part dels fisioterapeutes.

-En traumatismes recents, ens ajudarà a controlar el grau d’inflamació i a disminuir la hipersensibilitat de la zona de forma temporal.

-Ens ajuda a moure articulacions de formaprecoç sense que el pacient note tant de dolor.

-També ho utilitzem per a després de realizar movilitzacions de gran amplitut, hi ha risc de que el cervell interprete el moviment com una agressió i intente posar en marxa els mecanismes adients per començar una nova inflamació.

CrioteràpiaCom que els efectes i els motius pels quals podem utilizar la crioterapia com a part del tractament (mai com a l’únic tractament), la forma d’aplicar-se’l i el temps varia, ens podriem pasar uns dies nomenant protocols, però, anem al que interessa.

La utilització més comuna de la crioterapia sol ser en les primeres hores/dies després d’un traumatisme, mentres en posem en contacte, amb un porfessionsal sanitàri, es recomana l’aplicació de gel amb compressió (envoltant-la amb una tovallola apretada) en períodes de 10’ i descansant 30’. Aquest l’aplicarem en una bolsa o similar, caldrà protegir la zona, entre el gel i la pell amb una tela fina o similar i . Queden excluides ferides obertes sagnants o no.

També l’utililtzarem en forma de bany amb gel, en la pràctica de l’espot per tal de facilitar l’aport de nutrients i la regeneració dels teixits que es traduirà en sensació de lleugeresa. Així ho demostra Kilian Jornet amb la foto que penjà al seu facebook fent recuperació amb crioterapia al més pur estil alpí.

 

Marc Sanchis Niclòs

Marc Sanchis Niclòs

Fisioterapeuta

Pilates Clínic i Neurodinàmica

demana cita prèvia envia formulari