Entrenar més temps i a més intensitat és sinònim de més lesions?

Més hores d’entrenament, més possibilitats de lesions. Tant el Preparador Físic com el Fisioterapeuta ens trobem habitualment amb aquesta afirmació entre la majoria d’esportistes que ens visiten al nostre centre però… és certa?

La resposta ens la dóna l’anomenada “Paradoxa entre entrenament i risc de lesions.”

La paradoxa afirma que, com més entrenem i amb més intensitat, tindrem menys possibilitats de lesionar-nos. Aquest model es basa en l’evidència científica que ha demostrat que les lesions no es produeixen per l’entrenament en si mateix sinò, per realitzar rutines d’entrenament inapropiades.

“Com més entrenem i amb més intensitat, tindrem menys possibilitats de lesionar-nos.”

Això si, a fi que paradoxa es cumplisca, l’entrenament haurà de seguir els següents requisits:

  1. La planificació de l’entrenament ha de ser realitzada per un professional de l’activitat física i l’esport, que calcularà la proporció i la intensitat dels entrenaments a curt i llarg termini (cada sessió com cada cicle d’entrenaments).
Per a treure el màxim rendiment amb total garantia, necessitarem una planificació realitzada per professional.

Per a treure el màxim rendiment amb total garantia, necessitarem una planificació realitzada per professional.

  1. Les sessions d’entrenament augmentaran progressivament en intensitat ja que un augment brusc i ràpid de l’exigència física pot derivar en lesions.

propio

  1. Calcular de forma habitual les càrregues d’entrenament que realitza l’esportista durant els cicles per tal d’anar ajustant-los i no caure en el sobreentrenament.
  1. Respectar sempre els temps de recuperació entre sesions d’entrenament.

    Tan important com entrenar, és el descans.

    Tan important com entrenar, és el descans.

  1. Incloure treball propioceptiu-video propiocepció-, d’equilibri i de core en la rutina d’entrenament.
El eentrenament propioceptiiu ha avançat molt en els ultims anys, ben guiat, és una eina molt important per a la progressió esportiva.

El entrenament propioceptiu ha avançat molt en els ultims anys, ben guiat, és una eina molt important per a la progressió esportiva.

  1. Realitzar exercicis excèntrics sobre la musculatura protagonista del gest esportiu (musculatura del muscle per a nadadors, extremitat inferior en corredors i ciclistes).

    Els excèntrics deuen ocupar una part important dintre de l'entrenament de força.

    Els excèntrics deuen ocupar una part important dintre de l’entrenament de força.

 

Un pla d’entrenament exigent i que supose una intensitat alta per a l’esportista millorarà el estat de forma física, augmentarà la resistència, disminuirà les probabilitats de lesions; sempre que haja sigut dissenyat per un professional de l’activitat fisica i l’esport, tot i respectant els requisits comentats en aquest article i adaptant-los constantment al nivell de l’esportista.

“Un pla d’entrenament exigent i d’intensitat alta millorarà el estat de forma física i disminuirà el risc de lesions sempre que haja estat dissenyat per un professional de l’activitat física i de l’esport.”

T’ha agradat el article? Creus que és util?  Comparteix-lo a les xarxes socials!

AUTORS D’AQUEST ARTICLE:

Francesc_Fotor

Francesc Sanchis Niclòs

Fisioterapeuta

Postgrau en Fisioteràpia Esportiva i Master en Teràpia Manual i Osteopatia

 

Alberto Sanchis Bomboí

Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport

Master en Nutrició Esportiva i Entrenador Nivell 3 de Triatló.

 

 

BIBLIOGRAFIA

  1. Gabbett TJ1. The training-injury prevention paradox: should athletes be training smarter and harder? Br J Sports Med. 2016 Jan 12.
  2. McCall A1,Dupont G2,Ekstrand J3. Injury prevention strategies, coach compliance and player adherence of 33 of the UEFA Elite Club Injury Study teams: a survey of teams’ head medical officers. Br J Sports Med. 2016 Jan 21.

demana cita prèvia envia formulari