La reducció de lesions en la pràctica de la carrera a peu.

El passat cap de setmana col·laborarem amb una xerrada a un clínic organitzat pel Club de Córrer Tortuga d’Algemesí . Com que ens varen deixar tema lliure, no volerem pedre l’oportunitat de remoure a tothom de la seua cadira (ja sabeu que el moviment és vida). Vos deixem algunes conclusions:

-Avui en dia no podem parlar de “prevenció de lesions” sinò de reducció de probabilitats de patir-ne (ens va agradar que algú del públic ho raonés abans de fer nosaltres l’explicació).

-Quan volem visualitzar els factors que influeixen en el risc de lesió, ho podem fer a través d’aquesta piramide on el més relevant és a la base i el menys relevant està a sobre:

Estat Psicològic: Es considera el factor de risc més relevant. Entre altres, marca la capacitat de recuperació mitjançant l’expressió de l’hormona el creixement durant les hores de son profunda en fase REM. Així mateix un atleta extremadament motivat i que no vol adonar-se’n del missatges que li envia el cos o un atleta que no és capaç de comprometre’s en els entrenaments per a una cursa i arriba baix de forma al dia de la prova són dos perfils que ens poden fer entendre com els factors psicològics poden influir en aquest àmbit.

Algunes referències bibliogràfiques per als increduls ;):

Junge, Astrid. (2000). The influence of psychological factors on sports injuries. Review of the literature. The American journal of sports medicine. 28. S10-5. 10.1177/28.suppl_5.S-10.

Evans, Lynne & Wadey, Ross & Hanton, Sheldon & Mitchell, Ian. (2012). Stressors experienced by injured athletes. Journal of sports sciences. 30. 917-27. 10.1080/02640414.2012.682078.

Galambos SATerry PCMoyle GM, et al Psychological predictors of injury among elite athletes. 
Control de les càrregues: Ho presentem amb la següent equació:
I fa referència a com la suma d’entrenaments i competicions ha d’estar sustentat proporcionament per la forma física del corredor/a.
Entrenament de Força: Quan treballem  força anem a buscar sensacions pròximes o iguals a la fatiga màxima al acabar les series i repeticions de cada exercici. Una bona forma d’experimentar aquesta fatiga és realitzant 3 series de 8 repeticions a ritmes lents (12″ per repetició). El treball de força a fatiga màxima millora la capacitat dels tendons a la càrrega, la resistència muscular a la fatiga, i en contra de la ide ageneral, és un bon treball per al sistema cardiovascular.
Tècnica de carrera: Encara que hi han uns paràmetres que es recomana seguir, en el dia a dia veiem imatges de corredors/es que estan als primers llocs mundials on cadascú es mou d’una determinada manera:
Per això recomanem variar/fer un estudi de la tècnica si:
-Sospitem que és origen de la lesió.
-Quan no som capaços d’assolir determinades marques/objectius i l’entrenador valora que amb una millora de la tècnica es podria aconseguir.
-Quan observem milloria clínica/rendiment relevant sense aparició d’altres símptomes.
També parlarem del paper dels estiraments i dels “embenatges preventius”.
Per últim vos deixem una proposta d’exercicis amb evolucions que es poden fer sense material i on es treballa tota la musculatura relevant en el món del córrer.
1. Flexions:
2. Planxa:
3. Esquats:
4. Exercici del corredor:
Com a conclusió podem assegurar que el paradigma sobre la “”prevenció de lesions” ha canviat dràsticament els útlims anys i ens ha ajudat a millorar l’abordatge de les patologies i reduir les possibilitats de recidiva. Com a corredors amateurs teniu el paper més important per a millorar els diferents aspectes que comporta la pràctica esportiva.
Marc Sanchis NiclòsAutor: Marc Sanchis Niclòs. És fisioterapeuta i amant de l’esport. Està especialitzat en fisioteràpia múscul esquelètica.Li agrada combinar diverses pràctiques esportives, desde el córrer per muntanya i asfalt, com la natació i el gimnàs.

 

 

Autor: Francesc Sanchis Niclòs, és fisioterapeuta i ha passat algunes hores de la seua vida correguent, tanmateix li agrada jugar a raspall i activitats en entorns naturals. Està especialitzat en fisioteràpia músculesquelètica i li agrada estar hores xarrant sobre el com i perquè sobre la fisioteràpia i el que li envolta.

demana cita prèvia envia formulari