La veritat darrere de la fascitis plantar

A continuació teniu un macro article sobre un tema que sempre provoca molts dubtes i anem a intentar resoldre.

Que és la fàscia plantar?

Primer que tot caldria, aclarir el concepte de fàscia plantar. Las fàscia plantar és una veïna de teixit conectiu fibrós que enllaça el taló amb els dits del peu. Aquesta veïna de teixit conectiu està composta per col·lagen. El col·lagen és un component bàsic de les estructures fibroses com per exemple: la pell, lligaments o tendons. La propietat principal del col·lagen degut a l’orientació de les seues molècules és l’elasticitat i la capacitat de absorció d’energia (Viguet-Carrín et al.,2005). Açò explica el paper important que juga a la fàscia plantar. Com bé sabem al caminar, es produeix un impacte entre el peu i el sòl, l'energia alliberada d’aquest impacte és absorbida primerament per la sola del calçat que utilitzem i la resta per la fàscia plantar.

Que és la fascitis plantar?

La fascitis plantar és una lesió causada pel sobre ús. És una lesió molt comú en corredors aproximadament 10% de les lesions que presenten els corredors són degudes a aquesta patologia.(Chandler et al.,1993) i també és present en dones post menopàusiques. Tot i que el nom de la patologia acabada en –itis indica inflamació, ha estat demostrat que el que ocorre  a la fàscia és una degeneració del collagen que la forma, més que una inflamació. En un estudi amb 50 pacients que presentaven la patologia es va comprovar que hi havia un ridícula presència de inflamació sobre la fàscia, ara bé si que hi havia un degeneració important sobre les fibres de col·lagen que la composaven.(Lemont et al.,2003). Per tant seria més adequat anomenar-la fasciopatia (indicant lesió de).

Per entendre-ho millor hem d’imaginar-nos que el arc del peu funciona com un arc, i que la fàscia és com la corda d’aquest arc (enganxada al taló d’un extrem i a la base dels dits del altre). La tensió de la fàscia manté l'arc plantar, cada vegada que caminem i suportem el pes sobre un peu i després sobre l'altre, estirem aquesta corda que és la fàscia. Si aquest moviment el realitzem molt a sovint o de forma brusca podem provocar una irritació del fàscia, en cas de que continuem realitzant aquestos moviments una vegada la fàscia estiga irritada la patologia empitjorarà. Aquesta lesió sol aparèixer en la zona més propera al taló on la tensió sobre la fàscia és major i la grossor de la fàscia menor.

Quins són els factors de risc que poden causar aquesta patologia?

1- Gent que practica esports que combinen bots o córrer, per exemple: tennis, basquet, córrer.

2- Aquella gent que degut a la seua feina es mantingui de peu durant gran part de la jornada laboral, per exemple: caixers/es de supermercats.

Fascitis plantar

3- En aquella gent que per diferent raons, ha estat una temporada inactiu i retorna a l’activitat esportiva de forma brusca i no gradual.

4- Córrer en superfícies més dures, com podria ser el asfalt, és també un factor de risc.

5- Utilitzar calçat massa utilitzat o vell, ja que al pedrer la capacitat d’amortiguació, la fàscia plantar haurà d’absorbir molt més d’impacte. I per tant estarà sotmesa a molt més d’estrés.

6- L’obesitat és també un factor de risc que augmentarà, la tensió sobre la fàscia i per tant el estrés que rep aquesta estructura.

Quins són els fals mites respecte a les causes d’aquesta patologia?

1- El espoló calcani.

Un espoló calcani és un creixement de os per la zona anterior del taló. Ara bé la densitat del espoló, és pareguda a la de una fulla de paper de plata. Ha estat demostrat que el espoló calcani no és una causa de fasciopatia plantar, ni tampoc la predisposa. Ha estat demostrat que quan hi ha dolor a eixa zona no és causat en la majoria de casos per el espoló, sinó per altres estructures com  per exemple la fàscia plantar o la musculatura adjacent.(Osborne et al.,2006). A més a més, es va demostrar que els espolons calcanis poden ser molestos quan altres factors hagen provocat la degeneració de la fàscia, però que aquestos factors provoquen la mateixa simptomatologia en altra gent que no presenta espolons. (Maroney et al.,2014).

2- Peu plans o peu cavos.

Les últimes investigacions en relació aquest factors i la fasciopatia plantar , ha confirmat que ocorre el mateix que als espolons calcanis. Aquest tipus de peus no són la causa d’aquest tipus de patologia. Sols poden ser considerats com ha factors de risc.(www. Kinetic-revolution.com) .

Quins són els símptomes característics de la fasciopatia plantar?

1- Dolor a la zona del taló o de la planta del peu, normalment a una distància de 2/3 cm del taló.

2- El dolor és molt intens al alçar-se de dormir, o després de estar assegut una bona estona i donar els primers passos.

3- Per aquells que estan de peu tot el dia el dolor augmenta al final de la jornada.

4- Caminar descalç de puntelletes o pujar escales descalç pot provocar dolor.

5- Al realitzar l’activitat esportiva, córrer o botar pot aparèixer el dolor.

Quin és el tractament més adequat que podem realitzar a casa?

1- Abans de realitzar el tractament seria important acudir al teu centre de fisioteràpia de confiança, on puguen realitzar una ecografia per confirmar la presència d’aquesta patologia. Amb la ecografia confirmarem si hi ha un degeneració a la fàscia plantar i per tant aconsellarem seguir el tractament adequat.

2- Una vegada confirmada la presència, aplicarem un embenatge de descàrrega mecànica que reduirà el dolor, i que canviarem cada 3 o 4 dies.

3- A casa, agafarem una tovallola i col·locarem el nostre peu al sobre, flexionarem els dits del peu. El moviment serà com si enrotllarem la tovallola. Amb aquest exercici treballarem el flexor curt dels dits del peu, un múscul que ajuda a distribuir la càrrega que rep la fàscia plantar quan esta sobrecarregada.

Flexionarem els dits del peu

Després de realitzar l’exercici anterior. Necessitarem una botella d’aigua de 33cl que prèviament haurem plenat d’aigua i congelat, la deixarem al terra i situant la nostra base del peu sobre la botella, la desplaçarem avant i enrere. Amb aquest exercici realitzarem massatge de la fàscia plantar + anestèsia que produeix el gel, i per tant notarem una disminució de les molèsties.

Masaje miofascial

4- Durant tot el temps de evolució de la fasciopatia plantar és recomanable utilitzar un calcer amb molta capacitat d’amortiguació, per a reduir al màxim l’absorció del impacte durant la marxa per part de la fàscia plantar. Un exemple seria utilitzar sabates de córrer.

5- Una recomanació seria no utilitzar sabates amb sola molt dura o amb poca sola.

6- Estiraments de la fàscia plantar i dels músculs bessons.

Estiraments de la fàscia plantar i dels músculs bessons

Estiraments planta del peu

Al final del tractament, i depenent del cas es podria valorar la necessitat de visitar el podòleg per tal de realitzar una valoració del peu, per tal de determinar la necessitat de confeccionar unes plantilles.

Referències:

1. Chandler. T.J., Kibler.W.B. A biomechanical approach to the prevention, treatment and rehabilitation of plantar fasciitis. Sports Medicine. 1993 May. 15(5):344-52.
2. Crawford. F., Thomson. C. Interventions for treating plantar heel pain. Cochrane Database Syst Rev. 2010. (3):CD000416.
3. Digiovanni. B.F., Nawoczenski. D.A., Malay. D.P., Graci. P. A., Williams.T .T., Wilding. J. G., Baumahauer. J.F. Plantar fascia-specific stretching exercise improves outcomes in patients with chronic plantar fasciitis. A prospective clinical trial with two-year follow-up. J Bone Joint Surg Am. 2006 Aug. 88(8):1775-81.
4. Lemont. H., Ammirati. K. M., Usen. N. Plantar fasciitis: a degenerative process (fasciosis) without inflammation. Journal of the American Podiatric Medical Association. 2003 May-Jun. 93(3):234-7.
5. Moroney. P. J., O'Neill. B. J., Khan-Bhambro. K., O'Flanagan. S.J., Keogh. P., Kenny. P.J. The conundrum of calcaneal spurs: do they matter?. Foot ankle spec.  2014 Jun. 7(2):95-101
6. Osborne. H. R., Briedahl. W. H., Allison. G. T. Critical differences in lateral X-rays with and without a diagnosis of plantar fasciitis. Journal of Science & Medicine in Sport. 2006 Jun. 9(3):231-7.
7. Radford. J.A., Landorf. K. B., Buchbinder. R., Cook.C. Effectiveness of calf muscle stretching for the short-term treatment of plantar heel pain: a randomised trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Apr. 19;8:36.
8. S. Viguet-Carrín, P. Garnero, P.D. Delmas. The role of collagen in Bone strength. Osteoporos Int. 2005 Mar 17: 319–336.
9. Pàgina web: www.saveyourself.ca
10. Pàgina web Pubmed : www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

demana cita prèvia envia formulari